E-posta Listemiz

E-postanızı bırakın, ilk siz haberdar olun!

Malezya

MALEZYA HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Herşeyi güzel olan bir yer düşünün: arkadaş canlısı insanlar, inanılmaz bir doğa, uzun boş kumsallar, mercan resifleri, etkileyici manzaralar, adalar ve dağlar... Ülkenin iklimi de yıl boyunca keyifli, sıcalık ortalaması 28°C.
İşte burası Malezya, Güneydoğu Asya'nın dalış incisi.

Malezya Güney Çin Denizi ile bölünmüş iki farklı coğrafyadan oluşuyor. Yarımada veya Batı Malezya, Tayland'ın altında Güneydoğu Asya anakarasına bağlı bulunuyor. Doğu Malezya ise Borneo adasının kuzey kısmını kaplıyor.

Malezya 3 federal bölgeye ayrılmıştır. Yarımada, yani Batı Malezya ve Doğu Malezya'da yer alan Sabah ve Sarawak bölgeleri. Malezya'da toplam 13 eyalet bulunuyor. 1957'de Malezya bağımsızlık kazandığında Sabah ve Sarawak bu ülkenin bir parçası değildi. 1963'te Malezya ve Singapur ile kurulan federasyona katılmışlardı. 1965'te Singapur federasyonu terk etti ve Sabah ve Sarawak Malezya'ya katıldı. Buradaki yerel yönetimler, diğer 11 eyaletten daha fazla özerkliğe sahip.

Ülke nüfusunun büyük bölümü Malezyalılar'dan oluşmaktadır. (Yarımada'nın %50'si, Doğu Malezya'nın %20'si) Ticaret için 15.yy'da bu bölgeye gelen Çinliler ise Yarımada'nın %35'ini Sarawak'ın %30'unu ve Sabah'ın %20'sini oluşturuyor. Ayrıca, Yarımada'da %12'lik Hintli nüfus (çoğunlukla Tamil) bulunuyor. Ülkedeki en yaygın din ise İslam.

Malezya, Asya ülkeleri içinde en fazla batılılaşmışlardan birisi ve çok gelişmiş bir turizm altyapısına sahip. Turizm, ülkenin üçüncü büyük sektörü olduğu için her türlü turiste rastlamak mümkündür. Malezya'da, zengin turistlerden, sırt çantalı maceraperestlere, dalış ve doğa turizmi için gelenlere kadar çok değişik insanlarla karşılaşılabilir. Ülkede Malezyaca konuşuluyor, fakat İngilizce hemen hemen herkes tarafında biliniyor.

Yarımadanın büyük çoğunluğu tropik ormanlarla kaplı. Dünyanın en zengin ekosistemlerinin başında gelen bu bölgede, 11 000'in üzerinde bitki, 200'ün üzerinde memeli, 450'nin üzerinde kuş, 250'nin üzerinde sürüngen ve binlerce böcek türü yaşamaktadır.

Vize
Malezya Türkiye'ye vize uygulamayan ülkelerden biri. Fakat, en az 6 ay geçerlilik süresi olan pasaport gerekiyor.

Ulaşım
Pek çok havayolunun Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a seferi var. Bunların arasında THY, Malezya Havayolları, Cathay Pasific, Singapur Havayolları, ve Emirates sayılabilir.

Para birimi
Para birimleri Malezya doları (M$) veya ringgiti olarak geçiyor, ama halk arasında dolar kullanılıyor.
Kredi kartı kullanımı yaygın. Amerikan Doları da nakit olarak çok geçerli. Ayrıca, devlet düzgün ve temiz durumda olan başka ülke paralarını da kabul edebiliyor.

Ne yenir
Malezya'daki oteller alışık olduğumuz Batı tarzı yemekleri servis ediyorlar. Lokantalarda Çin, Malay-Endonezya, Hint, Arap, Japon ve Kore mutfakları yaygın, bunların yanı sıra Batı mutfağı da bulunuyor.

Pratik Bilgiler
Malezya'da herkesle İngilizce anlaşmak neredeyse mümkün.
Avrupa'daki gibi elektrik 220-240 volt.

Aklınızda bulunsun

  • Başka ülkelere göre daha temiz olsalar da sokak satıcılarından yemek yemeyi tercih etmeyin.
  • Yanınızda bağırsak bozukluğuna karşı ilaç, düzenli kullanmanız gereken ilaçlar ve alerjiniz varsa alerji ilacınızın olmasında fayda var.
  • Bavullarınızın kilitli olmayan gözlerinde değerli eşyalarınızı bırakmayın.
  • Hepatit A, tetanoz ve tifo aşıları tavsiye edilebilir.
  • Sivrisinek kovucu tablet ve losyon/sprey götürmekte fayda var.


Hava Durumu

  •  Tüm yıl boyunca tropik, sıcak ve nemli hava hakim. Yüksek yerler haricinde geceleri bile hava 20°C'nin altına inmiyor.
  • Gündüzleri ise 26°C-30°C arasında değişiyor.
  • Muson rüzgarları iklimi etkilese de güçlü rüzgarlar pek olmuyor, tufanlar da ülkenin kilometrelerce uzağından geçiyor.
  • Belirgin yağmur sezonları marttan mayısa ve eylülden kasıma kadardır. Bu sezonlarda yağmur hergün yağabiliyor. Yağmur, genelde öğleden sonraları kısa süreyle ama bardaktan boşanırcasına yağıyor.
  • Deniz suyu sıcaklığı, yazın 26°C kışın ise 22°C civarında oluyor. Dalış için 3- 5 mm shorty veya lycra elbiseler yeterli.


MALEZYA & SIPADAN VE DALIŞ BİLGİLERİ

 SIPADAN
"Sipadan" adı dalış camiasında bir efsanedir. Malezya'daki en önemli ve heyecan verici dalış noktası Sipadan'dır. Pulau Sipadan Malezya dilinde "Sınır Adası" anlamına geliyor. Ada'da dalışa 1908'lerde başladı. Sipadan'in bu kadar popüler olmasının nedeni çok canlı ve özel deniz yaşamından kaynaklanıyor. Sipadan'ın balıkla kaynayan sularında baraküdaları, köpekbalıklarını ve orkinosları büyük sürüler halinde görmek normal sayılıyor. Ama Sipadan'ın en önemli özelliği kaplumbağaları: 140 kilo ağırlığındaki yeşil kaplumbağalar ve kiremitli kaplumbağalar her yerde gözlenebiliyor. Tek bir dalışta 20-30 tanesini görebiliyorsunuz. Kaplumbağalar dalıcıları görmezden gelerek yemek yemekle, uyumakla veya mercanlara oturup sırtlarındaki parazitleri temizletmekle meşgul oluyorlar. Yumurtlama zamanları Ağustos ayı olan bu kaplumbağalar koruma altında. Sipadan'da bütün yıl dalış yapmak mümkün, suda görüş genellikle 30 metreyi buluyor.

1. Coral garden
2. Jetty / Drop off
3. Turtle cavern
4. Barracuda point
5. Turtle patch
6. South point
7. West ridge
8. Hanging garden
9. Lobster lair
10. Mid reef
11. White tip avenue

Dalış noktası :The Jetty
Dalış tipi :Reef / Gece
Derinlik :Duvarın derinliği 700 metre.
Görüş :20 metre

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : Burası, dünyanın en iyi kıyı dalışı ve gece dalışı olarak tanımlanıyor. Yarasa balığı ve Leopar köpekbalığı görme şansınız var. Çok az akıntı olabilir.

Dalış Noktası : Turtle Cavern
Dalış tipi : Mağara
Derinlik :21 metre

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : İleri seviyedeki dalıcıların dalabileceği mağarada güçlü bir fenere ve bir tanede yedek fenere ihtiyacınız var. Duvar boyunca biraz akıntı olabilir. Yüzerlilik çok önemli çünkü kalkan tozlar görüşü anında bozuyor. Dalgakıran'ın doğusunda yer alan Kaplumbağa Mağarası, kaplumbağaların ölmeye gittikleri yer olarak bilinir. Gerçek ise kaplumbağaların mağaraya girmeleri, daha sonrada hava karardığında çıkışı bulamamalarıdır.
 

Dalış noktası :Barracuda Point
Dalış tipi :Reef
Derinlik :Dalış ortalaması 14 metre, duvarın derinliği 700 metre.

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : Bölge ismini çevrede çok sık görülen barakuda sürülerinden almıştır. Barakudaların yanısıra, yeşil kaplumbağaları ve kumda yatan beyaz uçlu köpekbalıklarını (whitetip reef sharks) görebilirsiniz. Güçlü akıntı olabilir.

Dalış noktası :Turtle Patch
Dalış tipi :Reef
Derinlik :Dalış ortalaması 14 metre, duvarın derinliği 700 metre.

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : Yine bir kaplumbağa cennetiolan bu noktada ek olarak, yeni büyümükte olan beyaz uçlu köpekbalıklarını (whitetip reef sharks) izleyebileceğiniz bir yer. Akıntı genellikle az ama arada güçlenebilir.

MABUL
Sipadan ve Kapalai yakınındaki bu tropik adadan her iki noktaya da hızlı tekne ile 15 dakikada ulaşılabiliyor. Konforlu konaklama olanaklarına sahip.

1. Sea Venture
2. Panglima Reef
3. Crocodile Avenue
4. Froggy Lair
5. Coral Reef Garden
6. Lobster Wall
7. Eel Garden
8. Ray Point

 

Dalış noktası : Sea Venture Oil Ring
Dalış Tipi : Reef
Max. Derinlik : 17 metre
Görüş : 15 metre

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : Bu noktada dalışlar terkedilmiş bir petrol platformunun çevresinde yapılıyor. Yapının etrafında derinlik genel olarak 18 -20 civarında seyrediyor. Dip yapısı kumluk etrafta yapay resif oluşturmasıyla amacıyla suya bırakılmış metal atıklar yüzlerce Snapper ve asker balıklarına ev sahipliği yapıyor. Platform ‘un ayakları arasında büyük mürenler, aslan balıkları, cam balıkları, deniz tavşanları görülebilecek diğer deniz canlıları arasında.

 

Dalış noktası : Lobster Wall
Dalış Tipi : Reef / Duvar dalışı
Max. Derinlik : 30 metre
Görüş : 15 metre


Dip yapısı ve sualtı yaşamı : Mabul adasının uzak tarafında, ana iskeleye ters tarafta kalan bölgede bulunan güzel noktalarından biri. Hafif akıntılı bu bölgede dalışlar akıntı yönünde yapılır, dalış sonunda dalgıçlar bot tarafından toplanırlar. Hafif eğimli giden mercan duvarı çevresinde bu bölgeye özgü görülebilecek türler ahtapotlar, kaplumbağalar, balon balıkları, birçok deniz tavşanı türleri özellikle side-gill deniz tavşanları (solungaçları mantosunun altında olanlar).

Dalış noktası : Old House Reef
Dalış Tipi : Reef
Max. Derinlik : 20 metre
Görüş : 15 metre

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : Old house reef dalış noktasına varış hızlı teknelerle ana iskeleden sadece 2 dakika sürüyor. Dip yapısı kumluk, herhangi bir kayalık, taşlık bölge olmamasına rağmen sualtı yaşamı bakımında oldukça zengin bir nokta. Kumluk bölgede deniz üzerine kurulmuş olan resort ‘un bazı bölümlerinden kalan ve eski iskele‘nin demir ve ağaç kontrüksiyon kalıntıları bölgede yapay resif oluşturmuşlar. Sualtında ilk göze çarpan şey balık sürüleri yüzlerce akya (silver jacks) , orta ve büyük boyda mürenler (Moray Eels), aslan balıkları (lion fish), Kurbağa balıkları (frog fish), hayalet trompet balıkları (Ghost pipefish) bu noktada görülebilecek diğer deniz canlıları arasında.

 

KAPALAI
Bu "sualtı adası", denizin ortasına kurulmuş ahşap iskele ve bungalowlardan oluşuyor. Etrafta görülen tek kara parçası olan dar kum şeridi de gel-gite göre bazen tamamen yok oluyor. Bu nokta tam bir küçük deniz canlıları cenneti. Plankton, kum ve akıntı nedeniyle görüşün oldukça düşük olmasına rağmen inanılmaz çeşit, renk ve şekillerdeki sualtı canlılarını barındırıyor. Deniz tavşanları, karidesler, deniz atları, küçük mürenler, anemon balıkları...
1. Nudi Branchia
2. Sweettips Table
3. Mantis Ground
4. Goby Land
5. Little Okinawa
6. Flambo Reef
7. Mid Reef
8. Kens' Reef
9. Mandarin Garden
10. Mandarin Valley
11. Cleaning Station
12. Gurnard Ground
13. Blackray Channel
14. Eel Garden
15. Stingray City
16. Kapalai Rock
17. Coral Garden
18. Lost World

Dalış noktası : Cleaning Station
Dalış tipi : Reef / Akıntı dalışı
Derinlik : 15 metre
Görüş : 20 metre

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : Okyanus ‘un ortasına kurulmuş bu resort inanılmaz manzarasıyla okyanus ortasında yüzen küçük bir kasabayı andırıyor. Hemen resort ‘ün iskelesine yakın noktalardan yapılan dalışlar 10 -15 m ‘lere kadar hafif bir eğimle inen mercan resifleriyle başlıyor, reef ‘in sığ kısımlarda hafif bir akıntıyla karşılaşabilirsiniz. Mercan duvarının ardında 15 m civarlarında başlayan kumluk deniz yatağında domuz balıkları (Trigger fish) , keşiş ıstakozları (hermit crabs) , deniz tavşanları (Nudibranch) ve düzinelerce kuma gömülmüş mavi noktalı vatoz ‘ları (Blue spotted stingray) görmek için biraz keskin gözlere sahip olmak gerekiyor

Dalış noktası : Mid Reef
Dalış tipi : Reef
Derinlik : 30 metre
Görüş : 15 - 40 metre

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : En güzel mercan formlarını görebileceğiniz bir nokta. 20 -30 m arası hafif bir eğimle aşağı doğru giden dip yapısı üzerinde siyah mercanlar ve gorgonların birarada bulunduğu bu bölge fotoğrafçılar için ideal bir nokta. Daha sığ sularda 8 m. civarında resif ‘in sahil tarafına bakan bölgesinde yeşil ağaç mercanları , taş mecanlar , masa tipi mercanları görmek mümkün ,mercanların yanısıra beyaz uçlu köpekbalıkları (whitetip reef sharks), hawksbill kaplumbağaları da o bölgenin sakinlerinden.

 

Dalış noktası : Coral Garden
Dalış tipi : Reef / Duvar dalışı
Derinlik : 30 metre
Görüş : 15 - 40 metre

Dip yapısı ve sualtı yaşamı : Duvar‘ın ve resif’in üzeri mercanlarla kaplı, birçok yumuşak ve sert mercana ev sahipliği yapıyor. Dik olarak derinliklere inen bu duvarda manta ray ve beyaz uçlu köpekbalıkların (whitetip reef sharks) yanı sıra daha sığ sularda Sipadan‘ın sembolü haline gelmiş kaplumbağaları da görmek mümkün.

 

Copyright © 2012 Exit Turizm tüm hakları saklıdır.
Exit Turizm, TURSAB üyesi A sınıfı acentadır. Belge no 4719-Atrimix